rožky biele
Ide o pečivo z bielej pšeničnej múky s prídavkom vody, oleja, droždia, soli, prípadne ďalších prísad (napr. rôznych zlepšujúcich prípravkov a pod.). Neobsahuje však žiadne minerálne látky ani vitamíny.
Biela múka - ako základ tukového pečiva je zbavená väčšiny vitamínov a minerálov. Obsah vlákniny v nej je takmer nulový. Preto nemá konzumácia bielych rožkov žiadny prínos pre naše zdravie (dodáva iba "prázdnu" energiu). Naopak, pri častej alebo nadmernej konzumácii takéhoto pečiva stúpa riziko výskytu civilizačných ochorení, ako je obezita alebo diabetes mellitus. Dôvodom je fakt, že po konzumácii bieleho pečiva s nízkym obsahom vlákniny a vysokým obsahom jednoduchých cukrov prudko stúpa hladina cukru v krvi, následne hladina rýchlo poklesne. Z dlhodobého hľadiska je takýto jav nežiadúci a spôsobuje inzulínovú rezistenciu. Konzumáciu bieleho pečiva je potrebné striedať s konzumáciou celozrnného pečiva a doplňovať vhodnou prílohou (čerstvá zelenina, nízkotučné kvalitné mliečne výrobky, domáca šunka, menšie množstvo vhodného tuku a i.). Pečivo z bielej múky uprednostňujeme u detí, ktoré ešte nemajú tak dobre vyvinutý organizmus, aby mohli prijímať väčšie dávky vlákniny.
Pokiaľ sa chcete vyhnúť konzumácii prídavných látok, upečte si rožky doma. Nezaťažíte tak telo (najmä pečeň a obličky) nežiadúcimi "éčkami".