cukor biely
Biely cukor je veľmi dobre stráviteľná potravina s vysokým obsahom energie, bez žiadnych ďalších živín. Cukor, glycidy a sacharidy patria medzi najlepšie energetické živiny.
Nadmerný a pravidelný príjem cukru vedie k vzniku obezity, narušuje zubnú sklovinu a urýchľuje proces starnutia (zvýšené poškodenie tkanív vplyvom dlhodobo vysokej hladiny glukózy v krvi). Pri telesnej námahe stúpa spotreba cukru v tele. Všetky nespotrebované cukry sa premenia na tuky a ukladajú sa v tele.
Cukor môžeme úplne vynechať z niektorých nápojov a jedál a nahradiť ich zdravšími variantmi sladidiel, pričom niektoré náhrady sú kalorické (med, fruktóza, datľový sirup, sirup z agáve..) a niektoré "nízkokalorické" (stévia, sukralóza, "Cukropur"). Umelé sladidlá môžeme taktiež použiť, treba však zvážiť ich použitie s ohľadom na niektoré zdroje, ktoré varujú pred ich nepriaznivým vplyvom na organizmus. Ak si chcete odvyknúť od sladenia čaju, kávy a konzumácie sladkých nápojov, odporúčame cukor odoberať postupne. Telo si bude zvykať na jeho nižší príjem a časom môžete biely cukor vypustiť úplne. Ak vynecháte cukor zo stravy zo dňa na deň, je pravdepodobné, že sa k jeho konzumácii vo veľkom čoskoro vrátite. Všetko je však otázkou zvyku a tiež dostatku komplexných sacharidov vo vašom bežnom dennom jedálničku. To isté platí aj pre cukrovinky (môžete ich nahradiť doma upečeným múčnikom alebo domácou zmrzlinou).