trstinový cukor
Trstinový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny, ktorá neprechádza procesom rafinácie. To v praxi znamená, že nie je očistený o látky, ako je napr. Vápnik, horčík, fosfor, železo, draslík, zinok, enzýmy a vitamíny skupiny B. Na trhu je mnoho druhov cukru z cukrovej trstiny, ktoré sa môžu veľmi líšiť kvalitou a tým aj obsahom zdraviu prospešných látok.
Určite sa dá povedať, že konzumácia trstinového cukru je pre zdravie vhodnejšie, než sladenie cukrom bielym. Treba však pamätať na jeho takmer identickú energetickú hodnotu a prispôsobiť jeho množstvo nárokom nášho organizmu.
Pri výbere cukru nespoliehajte na tmavú farbu výrobku. Hnedá farba automaticky neznamená, že ide o prírodný trstinový cukor! V obchode teda hľadajme prírodný trstinový cukor pod názvom 'raw sugar'. Tento cukor je zárukou toho, že melasa je priamo vnútri kryštálov. Pri redukčnej diéte sa odporúča používať radšej prírodné nekalorické sladidlo stévii. Na trhu je k dostaniu v kvetináči, ako sušená bylinka, ako rozpustný prášok, rozpustná tabletka, roztok a teraz aj vo forme kociek (ako klasický cukor).