avokádo čerstvé
Avokádo je významným zdrojom tukov (prevažne nenasýtených), predovšetkým sa v ňom vyskytuje olejová mastná kyselina. Avokádo je tiež mimoriadne bohaté na proteíny a obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Má z celej ovocnej ríše najvyšší obsah železa, je aj veľmi bohaté na vitamín B6 alebo vlákninu. Ďalšie prospešné látky avokáda sú vitamín E, draslík, foláty. Priaznivý je aj obsah horčíka, luteínu, beta-sitosterolu a absencia sodíka.
Avokádo je vhodným doplnkom liečby artériosklerózy, hypertenzie a ischemickej choroby srdca. Prináša úľavu ľuďom trpiacim nervozitou, podráždenosťou alebo depresiou. Je ideálny pre ľudí, ktorí majú žalúdočné vredy alebo gastritídu. V krvi pomáha udržiavať správnu hladinu glykémie a znižuje hladinu cholesterolu. Luteín slúži na ochranu očí a beta-sitosterol sa podieľa na ochrane proti rakovine prostaty a inému rakovinovému bujneniu. Pravidelná konzumácia pomôže aj pri bolestivej menštruácii.
Je dobré ho hneď pokvapkať šťavou z limety či citrónu, aby dužina nezčernala. Používa sa do šalátov, na nátierky, polievky, krémy a rôzne náplne. Pre svoju podobnosť s maslom sa dá jesť na chlebe so soľou a korením. Je neoceniteľné pri ošetrovaní suchej pleti, zrelú dužinu roztlačíme a necháme pôsobiť. V obchodoch bývajú často tvrdé a teda nezrelé. Necháme ho dozrieť doma asi 2 - 3 dni pri izbovej teplote.