zemiaky varené bez šupky
Zemiaky sú bohaté na horčík a draslík, vitamín A, B a C. Taktiež sú dobrým zdrojom vlákniny a sacharidov.
Zemiaky tvoria vhodnú prílohu pre bežný stravovací režim, i pre redukčnú diétu. Z nutričného hľadiska sú najhodnotnejšie zemiaky uvarené v pare so šupkou. Týmto spôsobom prípravy stratia zemiaky len minimálne množstvo výživných látok a sú ľahko stráviteľné. Nevhodné sú zemiaky pripravené na veľkom množstve tuku (fritované, vyprážané) alebo zapekané s veľkým množstvom nekvalitných údenín a šľahačky.
Pri varení zemiakov použijeme iba také množstvo vody, ktoré je nevyhnutné. Počas varenia sa mnohé látky rozpustia vo vode. Túto vodu môžeme využiť pri príprave omáčok a polievok. V závislosti od pripravovaného druhu prílohy si volíme varný typ zemiakov. Varný typ A je vhodný na šalát alebo na prípravu spomínaných zemiakov varených so šupkou. Varný typ B je vhodný ako príloha, alebo na použitie do gulášov a polievok. Ak chcete zemiaky opekať, voľte tiež "béčka". Varný typ C využijete pri príprave zemiakových placiek, zemiakovej kaše alebo zemiakového cesta (zemiakové knedle, halušky, šišky a pod.).