zemiaky pečené v rúre
Tieto hľuzy sú bohaté najmä na minerálne látky - nájdeme v nich horčík, železo, zinok, meď, mangán, fosfor, jód, nikel, vápnik, draslík a i.
Zemiaky sú pomerne nízkokalorické a pritom majú vysokú výživovú hodnotu, čo sa dá využiť najmä pri redukčnej diéte. Ak však zemiaky pečiete v rúre, musíte počítať s tým, že z 20 dkg porcie surových zemiakov zostane po upečení iba malá hŕstka, ktorá nemusí postačovať (odparuje sa veľká časť vody). Preto sa oplatí vybrať si väčší objem pri nižšej energetickej hodnote na 100 g prílohy (zemiaky uvarené v pare alebo vo vode - najlepšie aj so šupkou).
Zemiaky môžeme pri pečení kombinovať s rôznymi druhmi zeleniny, húb alebo korenín, tak bude výsledok chutiť vždy ináč. Pri pečení používajte olej určený pre vyššie teploty a zemiaky spracovávajte aj so šupkou (vyšší obsah vlákniny).