zelenina čerstvá rajčiny, uhorky, ľadový šalát
V čerstvej zelenine nájdeme mnoho cenných vitamínov a minerálov. Významný je aj obsah vlákniny a vody.
Vláknina v zelenine podporuje pohyblivosť čriev a zároveň pôsobí ako prevencia rakoviny hrubého čreva alebo konečníku. Vitamíny a minerálne látky majú priaznivý vplyv na ľudské zdravie - posilňujú imunitu, zlepšujú stav kože, vlasov a nechtov, podporujú zrakovú ostrosť, odolnosť voči stresu a i.
Ak je to možné, zeleninu pred konzumáciou nešúpte. V šupke i tesne pod šupkou sa nachádza najviac prospešných látok. Pre lepší úžitok z konzumácie čerstvej zeleniny pridajte pár kvapiek kvalitného oleja (olivový, repkový...) alebo ju doplňte inou potravinou, ktorá obsahuje väčšie množstvo tuku (syr, vajíčka, orechy, semienka a pod.). Tak dokáže telo využiť i obsah vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E a K).