volské oko
Vajcia sú zdrojom kvalitných bielkovín, ale i pomerne vysokého množstva tuku a cholesterolu (v priemere 300 mg cholesterolu v jednom žĺtku, čo zodpovedá celej dennej doporučenej dávke pre dospelú osobu). Vo vajíčkach však nájdeme i lecitín, ktorý hladinu cholesterolu naopak znižuje. Ďalej obsahujú aj vitamíny (A, skupiny B) alebo minerálne látky (vápnik, fosfor, železo).
Ide o zdraviu prospešnú potravinu, konzumovať by sa však mala s mierou. Nezabudnime na doplnenie vhodnej potraviny k vajíčku (vhodný je celozrnný chlieb a zelenina/nevhodné je biele pečivo a pochutiny typu kečup) a na vhodný spôsob prípravy vajíčka (pri príprave volských ôk na kvalitnej panvici nemusíme pridávať ďalší tuk alebo stačí pridať iba minimum).
Ak chceme pripraviť jedlo aj po vizuálnej stránke, môžeme použiť formičky na prípravu vajec (na volské oká). Silikónová formička sa vloží na rozpálenú panvicu, vajíčko sa po rozbití vleje do formičky a klasickým spôsobom sa dochutí a dopečie. V domácich potrebách nájdete formičky v tvare srdiečka, štvorlístku, kolieska, obláčiku alebo aj detské varianty ako je napr. autíčko a pod.