trstinový cukor nerafinovaný
Trstinový cukor nerafinovaný sa získava z cukrovej trstin. Trstinový cukor neprechádza procesom chemickej rafinácie a bielenie a neobsahuje zvyškové chemikálie ako biely cukor. Vo trstinovom cukre nájdeme zdravú melasu, ktorá obsahuje množstvo stopových a organických látok, vitamínov skupiny B a enzýmy.
Po dlhodobej a pravidelnej konzumácii melasy dochádza k prečisťovanie lymfatického systému, zlepšuje sa funkcia svalov a kĺbov. Melasa priaznivo pôsobí aj na srdce, krvný tlak, povzbudzuje organizmus, mierni alergické prejavy, astma, upokojuje ožiarenú kožu, odstraňuje hnačku i zápchu. Vo väčšom množstve ale konzumácia cukru môže spôsobovať poruchy regulácie krvného cukru, narušovať rovnováhu minerálnych látok, ovplyvňovať iminitní systém, spôsobovať úzkosť, podráždenosť alebo hyperaktivitu a prispievať k obezite a vyššiemu krvnému tlaku.
Dávajte pozor pri výbere cukru. Repný cukor je často dofarbovaný karamelovým sirupom a neobsahuje zdravú melasu. Niekedy sa surový repný biely cukor nedočistí a stáva sa nerafinovaným repným cukrom hnedej farby. Obsahuje draselné a sodné soli, ktoré sú pre naše zdravie škodlivé.