thajská jazmínová ryža
Jazmínová ryža má žltohnedú farbu a výraznú kvetinovú vôňu. Neobsahuje takmer žiadne tuk, má veľmi nízky obsah cholesterolu a sodíka a je zdrojom rýchlej energie. Mastných kyselín je len malé množstvo, sú nenasýtené a majú veľkú biologickú hodnotu. Sacharidy predstavujú veľkú časť hmotnosti ryžového zrna a vyskytujú sa prevažne vo forme škrobu. Medzi prítomné minerály patrí napríklad mangán a železo, aj selén, fosfor, zinok, meď a vápnik. Na vitamíny je pomerne chudobná, ale napríklad vitamíny zo skupiny B a vitamín E v nej nájdeme. Obsahuje tiež veľmi dobré množstvo glukánu.
Ryža neobsahuje lepok, je vhodnou potravinou pre ľudí s celiakiou. Posilňuje imunitný systém, pomáha sa zbavovať toxínov a pôsobí na zdravie pokožky, vlasov a nechtov a spomaľuje proces starnutia. Zlepšuje trávenie a stabilizuje obsah cukru v krvi. Nenadúva, preto je ideálny pri žalúdočnej a žlčníkové diéte. Ryžový odvar pomáha pri vysokých teplotách a zápaloch, zmierňuje hnačku a zápchu, lieči tráviace a črevné ťažkosti. Je dobrou prevenciou obličkových kameňov. Pomáha znižovať riziko rakoviny hrubého čreva, prsníka a prostaty, znižuje krvný tlak a udržiava zdravé srdce.
Aby nám ešte neuvarenej ryže v pohári vydržala dlhšie, vložíme na dno kúsok feferónky. Vďaka lepivé konzistencii sa jazmínová ryža skvele hodí najmä do šalátov, pilaf a dezertov.