tatárska omáčka Hellmann´s
Tatárska omáčka Hellmann'sa je zložená z rastlinného oleja, vody, zeleninové zmesi (zmes zeleniny, korenín, cukor a soľ), octu, pasterizovaných vajec, modifikovaného kukuričného škrobu, jedlej soli, vaječného žĺtka a látok E 330 a E 385.
'Tatarka' je veľmi energetická pochutina, ktorá by sa Mala na našom jedálničku objavujú spíše Výnimočne. Obsahuje veľké množstvo tuku (asi 40%) a zbytočné prídavné látky, ktoré MÔŽU poškodencov naše zdravie (Najmä pri konzumácii veľkého množstva produktu). Pri nadmernej konzumácii Môže dochádzať k ukladaniu tuku (Najmä u osôb s celkovo nezdravým jedálničkom a sklony k sedavému spôsobu života). E 330 je kyselina citrónová, ktorá je považovaná za bezpečnú látku (iba pri nadmernú spotrebu kyseliny citrónovej Môže doja k poškodeniu zubnej skloviny). E 385, teda etyléndiamíntetraacetát vápenato-disodný je látka, ktorá sa používa Najmä k zachovaniu farby a chuti potraviny. Za určitých okolností Môže táto látka prispieva k nedostatku niektorých kovov v našom tele (napr. Železa, medi, zinku). Jedná sa o alergén a preto by u citlivých jedincov mohlo pri kontakte s E 385 doja k alergickej reakcii. Pri príjme väčších dávok Môže byť táto látka príčinou črevných ťažkosť, svalových Kŕč neba Poškodenie Ledvina.
Ak chcete žiť zdravšie, pripravte si tatársku omáčku doma. K výrobe môžete použiť aj menej tučné náhradky majonézy (sojanéza, kyslú smotanu, smotanový jogurt ... alebo majonézu s predchádzajúcimi surovinami nakombinovať).