šunka kuracia prsná
Podľa podielu, obsahu a kvality jednotlivých surovín sa odvíja aj obsah výsledného produktu. Všetko závisí aj od postupu výroby. Všeobecne možno povedať, že kuracie šunka obsahuje rôzny podiel kuracieho mäsa, vodu a soľ. Väčšinou sa pridávajú aj niektoré z ďalších látok, ako napríklad želírovacie látky, zemiakový škrob, dextróza, glukózový sirup, látky zvýrazňujúce chuť a vôňu, antioxidanty a iné.
Priemyselne vyrábané údeniny bývajú zdrojom väčšieho množstva soli, niekedy aj tukov (čo by u kuracie prsné šunky nemalo byť) a nežiaducich prídavných látok. Aby ste obmedzili negatívny dopad konzumácia údenín na svoje zdravie, doprajte si ich len pre spestrenie jedálnička a vyberajte kvalitný výrobok. Ako doplnok je ideálny podávať čerstvú zeleninu a celozrnné pečivo (malým deťom biele). Správne vybraná kuracie prsné šunka sa môže stať aj súčasťou redukčnej, šetriace či diabetickej diéty.
Ak budete šunku kupovať, sledujte na obale najmä obsah mäsa (čo najviac), soli (čo najmenej) a počet zložiek, z ktorých je táto údenina vyrobená (čím menej prídavných látok, tým lepšie). Popis na obale typu 'detská šunka', 'šunka pre deti' a pod. Sú často len mätúce reklamou. Niektoré takéto výrobky majú dokonca horšie zloženie, ako výrobky bežné. Etiketu preto sledujte pozorne a ak tam podrobnejšie informácie nenájdete, výrobok nekupujte. Šunku si môžete pripraviť aj doma v špeciálnom zariadení, tzv. Šunkovar.