šunka kuracia
Kuracia šunka obsahuje prevažne 60 % kuracieho mäsa, živočíšne bielkoviny, pitnú vodu, zemiakový škrob, jedlú soľ a konzervačné látky, dextrózu, glukózový sirup, látky na zvýraznenie chuti a vône, antioxidanty a i. Podľa podielu, obsahu a kvality jednotlivých surovín sa odvíja aj obsah výsledného produktu. Dôležitý je tiež aj postup výroby.
Pre malé deti je najvhodnejšia detská kuracia šunka. Priemyselne vyrábané údeniny (aj kuracia šunka) môžu byť zdrojom veľkého množstva soli, niekedy aj tuku a iných nežiadúcich prídavných látok. Ak máte vysoký krvný tlak, alebo držíte redukčnú prípadne inú diétu, dávajte si pozor pri výbere šunky a overte si, či je vhodná práve pre vašu diétu.
Odporúčaná skladovacia teplota je 0-5 °C. Ak kupujete zabalenú šunku, musíte ju spotrebovať do 24 hodín od otvorenia balenia. Ak máte radi šunku a konzumujete ju skutočne často, určite oceníte možnosť domácej prípravy. Na trhu sa opäť objavil tzv. šunkovar, s ktorým zvládne prípravu aj laik. Je to síce proces náročný na čas, ale v konečnej podobe sa vyhnete konzumácii zbytočných prídavných látok a ešte môžete ušetriť nejaké drobné. Nezabudnite však, že práve kvôli absencii konzervačných a prídavných látok treba takúto šunku rýchlo spotrebovať.