šunka bravčová
Bravčovú šunku tvorí prevažne bravčové stehno. Pridáva sa jedlá soľ, korenia a arómy. V závislosti od spôsobu výroby (dusená šunka/sušená šunka/údená šunka), podielu mäsa a ďalších pridaných prísad sa obsah výrobku môže výrazne odlišovať. Kvalitná bravčová šunka by však mala obsahovať čo najvyšší podiel mäsa.
U údenín je táto šunka v menšom množstve doporučovaná aj pri detskej obezite. Údeniny sa vo všeobecnosti odporúča konzumovať s mierou, nemali by tvoriť súčasť každodenného jedálničku. Pravda je však taká, že šunka patrí z nutričného hľadiska k menšiemu zlu (než ako napríklad salámy, párky, paštéty a pod.). Napriek tomu však šunka obsahuje pomerne veľa soli a "éčiek", ktoré môžu mať negatívny vplyv na naše zdravie. Ak máte možnosť konzumovať šunku pripravenú podľa zásad zdravej výživy (viď praktické rady), potom ju môžete jesť aj častejšie, a zároveň sa nemusíte obávať negatívnych vplyvov kvôli zvýšenému príjmu soli a nebezpečných prídavných látok.
Kvalita šunky sa odvíja od percentuálneho zastúpenia svaloviny. Na trhu sa opäť objavil výrobok "šunkovar". Šunku si tak môžete pripraviť z mäsa, ktoré si vyberiete a pridáte iba toľko soli, obľúbeného korenia a prísad, koľko máte radi. Pri výrobe môžete použiť aj iné mäso - najlepšie kuracie, morčacie alebo králičie.