slanina anglická
Anglická slanina sa vyrába z bravčového boku a je tvorená najmä tukom. Nájdeme tu aj menšie množstvo bielkovín a zanedbateľne sacharidov. Okrem základných živín obsahuje údenina vo väčšej miere soľ a látky, ktoré sa do výrobku dostanú pri údení. Klasické údenie je niekedy nahradzované máčaním v roztoku (aby mäso nestrácalo na hmotnosti).
Anglická slanina má vysokú energetickú hodnotu a obsahuje hlavne tuk tvorený nasýtenými mastnými kyselinami, ktoré sú nevhodné pre naše zdravie. Pri pravidelnej konzumácii týchto tukov hrozí väčšia pravdepodobnosť srdcovo cievnych ochorení, častejšie sa vyskytuje obezita a iné.
Aby ste obmedzili nežiaduci vplyv výrobku na vaše zdravie a zároveň mali prevoňaný pokrm, môžete pri varení malým množstvom chudšie anglickej slaniny naplniť či prešpikovať mäso (kúsok pridať k zelenine) a na tanieri ju už nekonzumovať.