ryža dusená
Zrnko ryže obsahuje asi 8-12 % bielkovín, 68-72 % sacharidov a iba 2,4 % tuku. Ďalej v nej nájdeme vitamíny - najmä B1, B2 a B3. Pre prípravu dusenej ryže sa väčšinou používa malé množstvo masla alebo oleja a dochutí sa soľou. Niekto používa pri varení ryže aj cibuľu, do ktorej sa napichujú klinčeky.
Ryža je pre svoj obsah výživných látok označená ako potravina pre zdravé stravovanie. Môžu ju jesť aj ľudia s celiakiou, pretože je prirodzene bezlepková. Ryža pomáha regulovať obsah vody v tele, čistí tráviaci trakt a pri pravidelnej konzumácii pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Výhodou je ľahká stráviteľnosť.
Na trhu je veľké množstvo rôznych druhov ryže. Vhodný druh ryže vyberáme podľa charakteru jedla, ktoré pripravujeme. Niektoré druhy ryže sa rýchlo rozvaria, a preto sú vhodné na prípravu rizota, nákypu alebo pre prípravu kaše, iné druhy zostávajú sypké a pripravujeme ich ako klasickú prílohu. Dusená ryža má jemnejšiu chuť (pripomína oriešky) a niekomu z tohto dôvodu vyhovuje viac, než ako ryža uvarená klasickým spôsobom.