rožok priemer
Rožky sa vyrába hlavne z pšeničnej múky, soli, droždia, sladového výťažku alebo cukru, vody alebo mlieka a margarínu. Pečivo z bielej múky je zbavené šupky a kľúčiku, v ktorých je 80 percent dôležitých látok. Biely rožok obsahuje veľké množstvo sacharidov, preto rýchlo dodá energiu, ale pretože patrí medzi potraviny s vysokým glykemickým indexom, má malú schopnosť nasýtiť.
Ak nie je energia z rožku okamžite využitá, premení sa na tuk a uloží sa do tukových zásob.
Pokiaľ si upečiete rožok sami, vyhnete sa prítomnosti prídavných látok ako sú regulátory kyslosti, kypriaci látky alebo emulgátory, ktoré obchodníci do svojich výrobkov pridávajú, aby vylepšili chuť, vzhľad a trvanlivosť. Pri výbere pečiva v obchode uprednostňujte výrobky z celozrnnej múky.