rožky celozrnné
Základ je rovnaký ako u normálneho rožku. Rozdielny je pomer celozrnnej múky a prímes rôznych semien, napr. slnečnicových alebo sezamových. Podľa podielu, obsahu a kvality jednotlivých zložiek - celozrnná múka, biela múka, droždie, soľ, rôzne druhy semien a i. sa odvíja aj obsah výsledného výrobku.
Vďaka vyššiemu obsahu vlákniny nás jeden celozrnný rožok zasýti na dlhšiu dobu. V primeranom množstve pomáha tráviacemu traktu. Celozrnný rožok má oproti rožku z bielej múky určitý podiel celozrnnej múky, čo zvyšuje jeho nutričnú hodnotu a tým i zdravotný prínos pre naše telo (vyšší obsah vitamínov, minerálov, vlákniny a zároveň nižší glykemický index).
Celozrnný rožok nemusí byť vyrobený z celozrnnej múky, rozhodujúci môže byť napríklad obsah samotných zŕn. Ak sa snažíte o redukciu hmotnosti, dbajte nielen na zloženie vašej stravy, ale aj na množstvo vhodných potravín. Celozrnný rožok má väčšinou vyššiu hmotnosť než rožok z bielej múky (rozdiel je niekedy až trojnásobný) a tak by sa vám mohlo ľahko stať, že skonzumujete príliš veľa kalórií a ani si to neuvedomíte.