pretlak rajčinový / paradajkový sterilizovaný
Paradajkový pretlak sa vyrába z vyzretých paradajok. Tie sú zbavená semienok a šupky, prepasírujú sa zredukuje sa v nich obsah vody a zakonzervujú sa. Tukov obsahuje len minimum, sacharidy sa skladajú predovšetkým z glukózy a fruktózy. Paradajka má jednu z najmenších výživových hodnôt. Obsahuje vitamín C. Ďalej nájdeme v paradajke vitamíny B1, B2, B6, niacín a kyselinu listová aj provitamín A, antioxidanty. Z minerálov sa najviac vyskytuje draslík, ďalej železo, horčík a fosfor. Železa paradajky obsahujú trikrát viac než mlieko. Lykopénu a karotenoidy paradajok chráni ochranné membrány telesných buniek.
paradajky sú liečivom na zápal močových ciest, čistí obličky, pomáhajú pri bolestivom močení a nezhubnom zväčšenie prostaty. Znižujú cholesterol, preventívne pôsobí proti infarktu, sú vhodné pri kŕčových žilách a ateroskleróze. Detoxikujú telo, majú priaznivé účinky na trávenie vrátane zápchy, zvyšujú imunitu. Sú výborným antioxidantom a znižujú riziko vzniku rakoviny. Paradajky by mali vynechať z jedálnička ľudia trpiaci dnou a artritídou. Obsiahnuté látky, môžu podporovať usadzovanie kyseliny močovej v kĺboch.
Paradajkový pretlak sa najviac používa na prípravu pokrmov, najmä omáčok (rajské omáčka, na špagety, ...), do polievok atď.