pomaranče
Pomaranče sú kvalitným zdrojom vitamínu C (50.7mg) a B1 (0.08mg). Zo šupky získavame pektín a esenciálne oleje. Ďalej obsahuje draslík (199mg), horčík (14mg) a fosfor (24mg).
Pôsobí ako preventívny prostriedok proti nachladnutiu a chrípke. Ďalej znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Dostatočný prísun vitamínu C podporuje vstrebávanie železa, stimuluje tvorbu bielych krviniek, vývoj kostí, zubov a chrupaviek.
Aby nám pomaranče vydržali aj niekoľko týždňov, musíme ich skladovať vo vlhkom a chladnom prostredí. Pre prípravu čerstvého domáceho džúsu je najvhodnejší pomaranč s tenkou šupkou alebo krvavý pomaranč. Veľké (pupočné) pomaranče s hrubou šupkou sú vhodné najmä na priamu konzumáciu. Ich výhoda spočíva v tom, že väčšinou neobsahujú zrniečka a majú lepšiu chuť.