paprika zeleninová
Zelená paprika je z veľkej časti tvorená vodou, nájdeme tu najviac sacharidov. Bielkoviny a tuku sú zastúpené menej. Obsahuje vlákninu, mastné kyseliny, vitamíny B (hlavne B9), C a E a minerály, ako vápnik, draslík, železo a horčík.
Konzumácia zelenej papriky je prospešná pre tehotné ženy, kyselina listová pôsobí pozitívne na vývoj plodu. Pozitívne pôsobí aj na krvotvorbu a ovplyvňuje psychiku. Vitamín E pomáha proti starnutiu a zabraňuje vzniku rakoviny. Paprika chráni zuby a ďasná, podporuje trávenie, dobrý zrak, imunitu organizmu a znižuje riziko výskytu srdcových chorôb.
Zelené papriky sú vhodné nielen na studenú kuchyňu, ale napríklad aj na naplnenie. Ako plnka určite zachutí mleté mäso (vegetariáni môžu použiť 'mäso' sójové, Robi pod.), Ktoré môžeme zmiešať s ryžou a vhodným korením. Potom sa papriky upečú v rúre na oleji a môžu sa servírovať so zemiakmi či kašou. Pokiaľ k nim prirobíte paradajkovú omáčku, hodí sa skôr s ryžou, cestovinami alebo knedľou. Zelená paprika je paprika zberaná nezrelá a môže sa neskôr mierne zafarbiť do červena. Nikdy však už nebude rovnomerne červená, ako paprika plne zrelá.