Ovsené vločky sú z výživového hľadiska komplexom zložených sacharidov, rastlinných bielkovín i tukov (obsiahnuté sú najmä nenasýtené mastné kyseliny). Z vitamínov je zastúpená najmä B1, B6 a vitamín E. Z minerálnych látok môžeme menovať hlavne vápnik a železo.
Vďaka obsahu ľahko rozpustnej vlákniny regulujú ovsené vločky cholesterol a glukózu v krvi. Ovos a výrobky z neho má posilňujúce účinky, blahodarne pôsobí na nervovú sústavu a tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy. Ovsené vločky sú ľahko stráviteľné a veľmi výživné. Hodí sa pre osoby s šetriace diétou, diabetikov aj osoby, ktoré potrebujú zosilniť a nabrať nejaké kilá. Ocenia je ale tiež športovci a ľudia stravujúci sa zdravo. Pri redukčnej diéte môžete vločky tiež zahrnúť do plánu, ale dávajte pozor na ich množstvo.
Vločky môžete pred použitím krátko orestovať na suchej panvici - ich chuť bude pripomínať oriešky. Ovsené vločky sa nedajú príliš dlho skladovať, pretože žltnú. Proces je spôsobený väčším množstvom obsiahnutých tukov.