Originál majonéza Hellmann's
Základom majonézy Hellmann'sa je rastlinný olej, voda a pasterizované žĺtky (3%). Ďalej tu nájdeme ocot, cukor, horčicu, soľ, aróma a látky E385 - etyléndiamíntetraacetát vápenato-disodný a E160a (ii) - beta-karotén. Z hlavných živín je obsiahnutý prevažne tuk (asi 75%) hmotnosti výrobku.
Majonéza je bohatým zdrojom energie a mala by sa na zdravom jedálničku objavovať skôr výnimočne. Problém spočíva najmä v tom, že majonézu často konzumujeme ku vyprážaným jedlám, ktoré tiež obsahujú veľké množstvo tuku a kalórií. Pri nadmernej konzumácii energeticky bohatých potravín, pochutín a nápojov môže dochádzať k ukladaniu tuku (hlavne u osôb so sklonmi k sedavému spôsobu života). Látka E385 je v malom množstve pravdepodobne bezpečná. Avšak aj v ľudskom tele si zachováva vlastnosť viazať ióny kovov, a ak ich má organizmus málo (napr. Železa, zinku alebo medi), môže prítomnosť etyléndiamíntetraoctovej spôsobiť prehĺbenie ich nedostatku. U vegetariánov látka spôsobuje znižovanie přisvojitelnosti železa z rastlinnej potravy. Etyléndiamíntetraacetát je považovaný za alergén - u citlivých osôb by pri kontakte s touto látkou mohlo dôjsť k alergickej reakcii. Pri väčších dávkach môže toto 'éčko' spôsobiť črevné ťažkosti, svalové kŕče alebo poškodenie obličiek (krv v moči).
Tatársku omáčku, dresingy do šalátov či nátierky vyrábajte len s malým množstvom majonézy alebo ju úplne vypustite. Dobre jej nahradí kyslá smotana - napr. Pri príprave nátierok či ľahšia verzia tatárky, biely jogurt - napr. Do zemiakového šalátu, v zeleninovom šaláte potom lyžička kvalitného oleja alebo z neho pripravený dresing pod.