orechy vlašské
Vlašské orechy sú veľmi výživné. Majú vysoký obsah tukov, ktoré sú zdrojom najmä nenasýtených mastných kyselín. Významný je i obsah proteínov, niektorých vitamínov (E, B1, B6, B9) alebo minerálnych látok (horčík, meď, zinok).
Živiny vo vlašských orechoch pôsobia pozitívne na ľudskú psychiku. Sú cenné i pre vlasy, nechty, pokožku alebo sexuálnu potenciu. Omega-3-mastná kyselina zabraňuje vzniku aterosklerotických plátov a ďalších chorôb srdcovo-cievneho systému. Aj keď ide o zdravú potravinu, dávajme si pozor na skonzumované množstvo. Veľká dávka naraz skonzumovaných orechov môže spôsobiť žalúdočné problémy kvôli vysokému obsahu tukov.
Olúpané vlašské orechy sa najlepšie skladujú v chladničke, kde vydržia 4-6 mesiacov. V mrazničke sa odporúča skladovanie maximálne 1 rok. Vlašské orechy môžeme konzumovať len tak, na "zobkanie", môžeme ich pridávať do sladkého (záviny, bábovky, buchty, koláče, šatôčky..) i slaného pečiva (chlieb, dalamánky..), alebo ich pridávať do šalátov či teplých jedál (zapekaný rezeň s orechmi a syrom, syrová omáčka s orechmi..). Z týchto plodov však môžeme pripraviť i likér, tzv. orechovku alebo ich použiť pri výrobe domácej zmrzliny.