Olomoucké syrečky
Jedná sa o zrejúci syr, ktorý vyniká najmä svojim vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom tuku. Obsahuje ale aj veľké množstvo soli. Základom na ich výrobu je odstredené mlieko. Na trhu je možné dostať aj ochutené druhy tvarôžkov (červená paprika, zelené korenie, rascu, cesnak či restovaná cibuľka) a to v rôznych tvaroch.
Olomoucké syrečky obsahujú veľké množstvo soli (max. 5,5%), čo v praxi znamená, že konzumáciou 100 g tohto syra presiahnete odporúčanú dennú dávku soli pre dospelú osobu. Preto sa tento syr hodí skôr pre osoby zdravé. Naopak nie je vhodný najmä pre ľudí s vysokým krvným tlakom či pre pacientov s obličkovými ťažkosťami. Vysoký obsah bielkovín a nízky obsah tuku ocenia najmä ľudia redukujúca svoju hmotnosť a kulturisti. Aj tí by však mali pamätať na ich vysoký obsah soli, ktorý zaťažuje obličky a spôsobuje opuchy. Tvarôžky preto konzumujte s mierou.
Ak sa o tomto syre chcete dozvedieť viac, môžete navštíviť Múzeum Olomouckých tvarôžkov priamo v priestoroch pôvodnej výrobne v Lošticiach. V neďalekej podnikovej predajni v Lošticiach možné potom nakúpiť kompletný sortiment a to vrátane tvarůžkových špecialít. Ak chcete niečo naozaj extra, iste vás zaujme tiež Tvarôžková cukráreň, ktorá ponúka rad sladko sa tváriacich, ale slano chutiacich dobrôt.