ochutená majonéza (tatárska)
Základom pre výrobu klasickej tatárskej omáčky je majonéza (vyrába sa z vaječných žĺtkov a rastlinného oleja), do ktorej sa pridáva korenie a zelenina. Z hlavných živín nájdeme v tatárskej omáčke hlavne tuk.
'Tatarka' je veľmi energetická pochutina, ktorá by sa mala na našom jedálničku objavovať skôr výnimočne. Obsahuje veľké množstvo tuku a väčšinou aj zbytočné prídavné látky, ktoré môžu poškodzovať naše zdravie (najmä pri konzumácii veľkého množstva produktu). Pri nadmernej konzumácii môže dochádzať k ukladaniu tuku (hlavne u osôb s celkovo nezdravým jedálničkom a sklony k sedavému spôsobu života).
Ak chcete žiť zdravšie, pripravte si tatársku omáčku doma. K výrobe môžete použiť aj menej tučné náhradky majonézy (sojanéza, kyslú smotanu, smotanový jogurt a podobne). Majonézu možno s vhodnými náhradami tiež skombinovať.