mrkva
Mrkva je cenná predovšetkým pre obsah betakaroténov, vitamínov A, B, C, D a taktiež pre obsah vlákniny.
Niektoré látky, ktoré mrkva obsahuje majú schopnosť viazať ťažké kovy a napomáhajú ich vylučovaniu z tela. Mrkva pomáha pri problémoch so šeroslepotou, s močovými kameňmi alebo pri reumatických zápaloch kĺbov. V ľudovom liečiteľstve sa mrkva používala pre svoj močopudný a preháňavý účinok.
Zdravšia je varená mrkva, organizmus dokáže lepšie využiť betakarotén po tepelnej úprave mrkvy. Pre zabezpečenie dostatočného množstva vitamínu A pre telo zjedzte denne aspoň 50 g surovej mrkvy. Pre správne využitie látok obsiahnutých v mrkve ju konzumujte s troškou tuku (pridajte pár kvapiek olivového oleja do mrkvového šalátu, alebo pridajte orechy či tučný syr).