Mozzarella sýr
Mozzarella je syr z točeného tvarohu, originál pochádza z byvolieho mlieka. Je bohatá na veľké množstvo kvalitných bielkovín. Jej energetický obsah nie je vysoký, obsahuje veľké množstvo vody a vápnika. Fosforu, soli a sodíka je tu veľmi málo.
Mozzarella je vhodná pre diétu šetriacu obličky a pečeň. Vďaka nízkemu obsahu soli a sodíka sa potom hodí aj pre diétu pri vyššom krvnom tlaku. Obsiahnuté bielkoviny podporujú rast svalov. Konzumácia mozzarely tiež zvyšuje odolnosť proti zubnému kazu a znižuje riziko osteoporózy.
Využiť ju môžeme do studenej i teplej kuchyne. Hodí sa k cestovinám na pizzu alebo je pomocou nej plnené rôzne mäso. Uplatnenie nájde aj v šalátoch. Nemala by byť vystavená tepelným šokom a nemala by sa podávať studená. V náleve vydrží čerstvá asi 3-4 dni, postupne stráca svoju arómu aj konzistenciu. Vyberte ju z chladničky niekoľko hodín vopred. Ak ste ju vopred zabudli zabudli, ponorte ju zhruba na päť minút (aj s nálevom) do vody s teplotou 35 stupňov.