mlieko polotučné 1.5%
Mlieko je dobrým zdrojom vápniku.
Vápnik, ktorého zdrojom je i mlieko, tvorí základnú súčasť ľudského tela. Nachádza sa v kostiach, zuboch, vo svaloch, v krvi a ďalších telesných tkanivách. Pre ľudí je prítomnosť vápniku v strave nevyhnutná. Jeho prísun je dôležitý predovšetkým u detí a tehotných žien. Pre správnu absorpciu vápnika v tele je potrebný dostatok vitamínu D. Pri dlhodobom deficite vápniku (vit. D) v strave sa zvyšuje riziko vyplavovania vápniku z kostí a následného vzniku osteoporózy (týka sa to najmä starších osôb, u ktorých potom ľahko dochádza k zlomeninám kostí - napr. aj pri prudkom zakašľaní).
Ak vám trávenie laktózy v kravskom mlieku spôsobuje problémy a nechcete sa vzdať konzumácie mlieka, skúste konzumovať mlieko vo forme kyslomliečnych výrobkov. Pokiaľ chcete kravské mlieko úplne nahradiť, nájdite si alternatívu v zdravej výžive. Na výber máte množstvo produktov - od kozieho, ovčieho mlieka, občas je dostupné aj kobylie mlieko. Ďalšiu alternatívu predstavujú "mlieka" sójové, mandľové, z kešu orieškov a pod., ktoré síce nie sú "pravé" mlieka, ale v kuchyni sa dajú využiť rovnakým spôsobom. Vhodné sú aj na priamu konzumáciu.