mlieko plnotučné 3,5%
plnotučné mlieko je zdrojom dôležitého vápnika, ďalej obsahuje fosfor, draslík, horčík, sodík, chlór, síru, rad stopových prvkov i mnoho vitamínov - B2, B1, B6, E, K aj malé množstvo vitamínu D a C. Z hlavných živín v ňom nájdeme o niečo viac sacharidov, ako tukov a samozrejme aj bielkoviny.
vápnik, ktorého zdrojom je aj mlieko, je základnou súčasťou ľudského tela. Nachádza sa v kostiach, zuboch, svaloch, krvi a ďalších telesných tkanivách. Pre ľudskú stravu je tak vápnik veľmi podstatný. Jeho prísun je dôležitý predovšetkým u detí (vývoj) a u tehotných žien. Tiež je nutné povedať, že ak sa má v tele vápnik zabudovať, je zároveň žiaduce dostatok vitamínu D. Pri dlhodobom deficitu vápnika (vit. D) v potrave, je väčšie riziko vyplavovanie vápnika z kostí a vzniku osteoporózy (týka sa najmä starších osôb, ktorým sa potom kosti ľahko zlomí-napr. aj pri prudkom zakašľaní). Plnotučné mlieko je náročnejšie na trávenie ako mlieko s nízkym obsahom tuku. Pri redukčnej diéte dávajte prednosť mlieku polotučnému alebo nízkotučnému.
Ak máte možnosť výberu, priplaťte si radšej za mlieko čerstvé. Trvanlivá mlieka sú chudobnejšie na zdraviu prospešné látky.