med včelí
Med je výživná a ľahko stráviteľná potravina. Obsahuje najmä fruktózu, glukózu, sacharózu a ďalšie cukry. Za zmienku stojí aj obsah draslíku, vápniku, horčíku a sodíku.
Ide o dokonalý zdroj energie. Med môžeme použiť ako podporný prostriedok pre liečbe prechladnutí, tlmí kašeľ a podľa niektorých zdrojov navodzuje dobrý spánok. Štúdie potvrdili účinnosť medu pri dezinfekcii rán, zmierňovaní opuchov a obnove tkanív (nízke pH kvetového medu pôsobí nepriaznivo na rast baktérií a plesní).
Medom môžeme nahradiť rôzne sladidlá. Pri výbere medu venujme pozornosť pôvodu, odkiaľ med pochádza. Ide o jednu z najčastejšie falšovaných komodít. Do čaju si med pridávajte až tesne pred konzumáciou, kedy už nápoj nie je úplne horúci. Iba tak si med zachová cenné látky.