mandle
Mandle sú bohatou zásobárňou živín. Nájdeme v nich najmä vitamíny skupiny B alebo vitamín E. Z minerálnych látok obsahujú mandle napríklad vápnik, horčík, fosfor alebo zinok. Tieto orechy sú však aj výborným zdrojom vlákniny a zdraviu prospešných tukov a bielkovín.
Pri pravidelnej konzumácii pomáhajú mandle znižovať cholesterol a riziko infarktu, pôsobia proti rakovine, pozitívne ovplyvňujú mozgovú činnosť a zvyšujú elasticitu kože. V obmedzenom množstve si mandle môžu dopriať aj ľudia s redukčnou diétou. Skonzumované množstvo treba ustrážiť z toho dôvodu, že mandle obsahujú veľké množstvo tuku.
Ak mandle namočíte na niekoľko hodín do vody pred ich konzumáciou (ideálne cez noc), prebudíte v nich tvorbu žiadúcich enzýmov. Po namočení sú mandle ľahšie stráviteľné (po odstránení šupky ešte lepšie).