Madeta juhočeské maslo
Jihočeské maslo 82% Madeta obsahuje 82% tuku. Maslo je zdrojom vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K). Na druhú stranu obsahuje taktiež nevhodné trans nenasýtené mastné kyseliny.
Maslu by sa mali vyhnúť všetky osoby, ktoré majú vysoké hodnoty cholesterolu a osoby s cievnymi problémami. Zdravému človeku by konzumácia masla nemala uškodiť, ba naopak - tuky je totiž vhodné striedať. Pre teplú kuchyňu sa viac hodí kvalitné jednodruhové oleja, pre šaláty oleje lisované za studena a pre mazanie na pečivo je ideálny práve kvalitný rastlinný tuk aj maslo. Vždy je ale potrebné myslieť na to, že sa jedná o tuk, a s tým je nutné šetriť.
Aby ste k namazanie pečiva či chleba použili len nevyhnutné množstvo masla, potom nechajte maslo pred konzumáciou chvíľu vybraté z chladničky (Ideálna len jeho požadovanú časť). Tuhé maslo sa zle rozotiera a zbytočne použijete príliš silnú vrstvu. Maslo nie je vhodné na smaženie, pretože má tendenciu sa prepaľovať.