kuracie prsia grilované
Kuracie prsia sú bohatým zdrojom živočíšnych bielkovín s nízkym obsahom tuku.
Jedná sa o pokrm vhodný pre osoby uprednostňujúcich zdravý životný štýl. Úprava grilovaním (ak je vykonávaná správne) je jedným z najšetrnejších spôsobov prípravy mäsa (stráca sa len malé množstvo žiaducich látok). Vhodne doplnená grilované kuracie prsia môžu bez obáv zaraďovať aj ľudia s redukčnou či diabetickou diétou alebo osoby, ktoré majú zvýšenú potrebu bielkovín a nechcú prijímať zbytočne veľa tuku.
Niekoľko typov pre zdravé grilovanie: Gril udržujeme v čistote a v dobrom stave a po každom použití ho umyjeme. Investujeme radšej do kvalitného dreveného uhlia, ktoré zhorí bezo zvyšku. Kupujeme kvalitné suroviny a tie uchovávame oddelene od už tepelne spracovaných pokrmov. Surové, už marinované mäso uchovávame pri odporúčaných teplotách max. Do 4o C. Aby sme predišli ochoreniam spôsobených bakteriálnymi nákazami a parazitmi, musí byť vo vnútri mäsa dosiahne teplota 72o C aspoň po dobu 10 minút. Vzniku nežiaducich kancerogénnych látok v grilovanom pokrme z veľkej časti zabránime, ak mäso nebudeme vystavovať priamemu kontaktu s ohňom a tiež budeme dávať pozor na to, aby nám nadbytočný tuk nekvapkal do plameňa (týka sa priameho grilovania). Ak sa mäso pripáli, potom tieto spálené časti nekonzumujeme, ale okrájíme. Vhodným doplnkom ku grilovanému mäsu je šalát z miešanej čerstvej zeleniny (zdroj antioxidantov).