kuracie mäso pečené
Kuracie mäso je nutrične hodnotné, ľahko stráviteľné, má nízky obsah tukov (nasýtené aj nenasýtené mastné kyseliny v rovnováhe), ale zároveň veľa bielkovín s veľkým obsahom dôležitých aminokyselín. Kuracie mäso má vyšší obsah cholesterolu, ale je chudšie v porovnaní s inými masy. Medzi významné minerály patrí fosfor, horčík, železo, vápnik, draslík, selén, zinok alebo meď. Obsahuje prevažne vitamíny zo skupiny B, napríklad B3 a B6. Okrem toho tu nájdete ale zastúpenie aj ďalších vitamínov ako napríklad A, C, E alebo K.
Vďaka nízkemu obsahu tuku sa dobre hodí pre redukčné diéty. Podieľa sa na riadení hladiny krvného cukru a má schopnosť znižovať riziko vzniku rakoviny. Konzumácia kuracieho mäse zvyšuje účinnosť imunitného systému a ovplyvňuje energetický metabolizmus. Vďaka prítomnosti fosforu udržuje zdravé zuby a kosti a má protizápalové účinky.
Nekupujte křehčené kuracie mäso, obsahuje zbytočne veľa vody, škrobu a éčok. Správne upečené kura spoznáme tak, že po rohu stehnom sa noha bude v kĺbe voľne hýbať, po pichnutie do mäsa z neho bude vytekať číra, nezafarbená šťava. Tmavé, sčernela časti pečeného mäsa by sme mali odkrajovat, môžu obsahovať karcinogénne látky.