kurací rezeň vyprážaný
Hlavnou súčasťou kuracieho rezňa je kuracie mäso rôznej tučnoty a kvality (prsia, stehno, bio, z veľkochovu...). Mäso je spravidla obalené v hladkej múke, potom v zmesi rozšľahaných vajec s mliekom a soľou a nakoniec v strúhanke z bieleho pečiva. Niekedy sa mäso obaľuje namiesto strúhanky napríklad v kukuričných lupienkoch, sezamových semienkach, mletých orieškoch ai. Keď je mäso obalené, vypráža sa vo väčšom množstve tuku na panvici alebo vo fritéze. Na vyprážanie sa najčastejšie používa rastlinný olej alebo bravčová masť.
Vyprážané jedlá nie sú príliš vhodné pre bežný jedálniček. Bývajú bohaté na tuk, majú vysokú energetickú hodnotu a pri ich príprave môžu vznikať karcinogénne látky.
Ak sa rozhodnete mäso vyprážať, voľte teplotu 150-190 stupňov Celzia. Pri vyšších teplotách vzniká modrastý dym, ktorý je známkou nežiadúcich chemických zmien. Po vyprážaní nechajte rezeň poriadne odkvapkať od prebytočného oleja alebo ho na chvíľu položte na papierovú utierku.