knedľa žemľová
Základom houskového knedle je biela múka a staršie pečivo, ktoré sa pomieša s ďalšími prísadami (mlieko či voda, vajcia alebo len žĺtka, droždie, soľ, niekto pridáva aj cukor, smotanu či bylinky).
Biela múka a pečivo sú chudobné na vlákninu a výživné látky (minerály, vitamíny). Jedná sa teda o takzvanej 'prázdne kalórie', ktoré akurát bleskovo zvýši hladinu cukru v krvi, aby sa zase čoskoro strmo znížila. Potraviny spôsobujúce tento efekt sú spravidla jednou z príčin vzniku nadváhy či obezity a s nimi spojených civilizačných ochorení (Cukrovka a i.). Ak si už klasický knedlík doprajete, doplňte ho radšej menej tučnú omáčkou (napr. Paradajkovou) a kvalitným chudým mäsom (hovädzie, králičie, morčacie, kuracie a pod.) Či inú bielkovinou (šmakoun, Robi mäso, Sójové mäso ...).
Ak chcete žiť zdravšie, pripravte si knedle z celozrnnej múky a celozrnného alebo chlebového pečiva. Možno, že si na novú chuť knedle budete zvykať dlhšie, ale iste vám nakoniec zachutí a navyše urobíte službu svojmu telu.