kiwi
Kiwi obsahuje veľké množstvo vitamínu C, horčík, draslík, fosfor, vápnik a sodík.
Množstvo vitamínu C v kombinácii s horčíkom podporuje látkovú výmenu, spevňuje cievy a žily, posilňuje imunitný systém, zlepšuje zrak, podporuje správnu funkciu srdca a svalov, pomáha pri krvácaní z ďasien. Konzumácia kiwi pomáha tiež zvládať stres, zvyšuje schopnosť sústredenia a podporuje tvorbu hormónov pre dobrú náladu.
Pri výbere kiwi sa riadime tvrdosťou plodov. Tvrdé kiwi je nezrelé, má málo šťavy, ale môžeme ho nechať doma dozrieť. Ak vám prekáža konzumácia surového kiwi (po zjedení máte pocit pálenia v ústach a pod.), skúste ho krátko povariť. Takto upravené plody potom môžete plniť do palaciniek, pridávať do pudingov alebo topingov. Šupku kiwi môžete konzumovať, je zdravotne nezávadná - ovocie stačí umyť a pustiť sa do jedla. Väčšina ľudí však kiwi pred konzumáciou ošúpe. Ak nechcete strácať čas šúpaním a šupku nezjete, môžete plod rozpoliť a vydlabať lyžičkou podobne ako melón.