kaša zemiaková
Základnými surovinami pre výrobu zemiakovej kaše sú spravidla zemiaky, mlieko, maslo a soľ. Niektorí ľudia pridávajú aj smotanu, rôzne bylinky, muškátový orech, smaženú cibuľku, výraznejší syr typu parmezán a i.
Zemiaky sú zdrojom vitamínov a minerálov. Mlieko obsahuje najmä vápnik, ktorý je dôležitý pre kosti, zuby a nechty. Ak nepreženiete množstvo masla v zemiakovej kaši (alebo maslo nahradíte kvapkou olivového oleja), môžete takto pripravenú zemiakovú kašu konzumovať aj pri redukčnej diéte, pretože je nízkokalorická. V geriatrii je zemiaková kaša asi najčastejšie podávanou teplou prílohou. Starí ľudia majú často problém s hryzením a prehĺtaním, avšak zemiakovú kašu konzumujú ľahko. Naviac ide aj o ľahko stráviteľné jedlo, ktoré sa teší obľube.
Zemiakovú kašu pripravujme z čerstvých zemiakov. V ponuke obchodov nájdeme množstvo instantných dehydrovaných výrobkov, ktoré nám majú uľahčiť prípravu a ušetriť čas. Kaša z takýchto polotovarov však býva plná chémie a určite nechutí tak, ako tá poctivo pripravená z kvalitných surovín. Kto má kašu rád a konzumuje ju často, môže si jej chuť spestriť rôznymi prísadami. Okrem byliniek môžete použiť rôzne druhy zeleniny, množstvo pridávajte podľa chuti. Vhodnou voľbou je brokolica, karfiol, mrkva, zeler, petržlen, rôzne druhy mrazených zeleninových zmesí a i. Postup prípravy je rovnaký ako v prípade jednodruhovej kaše. Na záver v hotovej zemiakovej kaši rozmiešame, alebo rozmixujeme ďalšie (uvarené) prísady.