kaleráb biely
Tento hlúbovitý druh zeleniny je doslova nabitý cennými látkami. Nájdeme v ňom vitamíny (B 1, B 2, B 3, B 5, B 7, B 8, B 9, C, E. K), minerálne látky (železo, vápnik, horčík, zinok, draslík, mangán..) a tiež zdraviu prospešnú vlákninu. Obsah jednotlivých látok v bielych kaleráboch sa mierne líši v závislosti od jednotlivých odrôd.
Kaleráb je spolu s ostatnými druhmi hlúbovitej zeleniny (karfiol, brokolica, ružičkový kel) jedným z najsilnejších bojovníkov proti rakovine. Rozpustná vláknina, ktorú kaleráb obsahuje sa podieľa na znižovaní hladiny cholesterolu v krvi, nerozpustná vláknina pomáha udržiavať naše črevá priechodné, čo ocenia najmä ľudia, ktorí trpia na zápchu. Kaleráb obsahuje iba zanedbateľné množstvo kalórií, a preto sa výborne hodí k redukčnej diéte. Povzbudzuje metabolizmus, čím urýchľuje látkovú výmenu. Mladý kaleráb je krehký a ľahko stráviteľný, drevnaté staršie kusy sú naopak ťažko stráviteľné.
Pri kúpe kalerábu dbajme na to, aby bol pevný a pružný, nepopraskaný a na spodnej časti hľuze bez drevnatej časti. Listy nesmú byť zažltnuté. Listy mladých kalerábov obsahujú viac vitamínu C a vápniku, než ako buľvy a preto sa hodia k príprave zeleninových šalátov. Kaleráb má mnoho odrôd, ktoré sa vzájomne líšia časom dozrievania, a preto sa môže konzumovať celý rok.