jahody
Jahody sú bohatým zdrojom vitamínov C, B, E, železa a organických kyselín. Obsahujú ľahko stráviteľnú rastlinnú vlákninu, z minerálnych látok je zastúpený prevažne draslík, zinok, horčík, síra, vápnik a niektoré netypické prvky ako je bór, fluór, kobalt či molybdén. Keďže plody sú tvorené z 87% z vody, sú významným zdrojom tekutín.
Konzumácia jahôd má pozitívny účinok na tvorbu testosterónu, ktorý aktivuje spermie. Podporujú metabolizmus, vylučovanie, pôsobí proti vzniku močových a žlčových kameňov, znižujú prechladnutia, pomáhajú pri liečbe chorôb srdca. Pomáha predchádzať arterioskleróze a brzdiť jej ďalší postup. Konzumácia jahôd pomáha aj chudokrvným pre veľký obsah železa a ďalších minerálov. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov slúži aj ako prevencia proti nádorovým ochoreniam.
Zrelé jahody nedá dlho skladovať, pred použitím je dobre umyjeme, odstránime zelené stopky. Spracovávame čerstvé, alebo z nich vyrábame džemy, marmelády, kompóty, želé, mušty, víno. U jahôd je časté napadnutie plesňou, preto je treba každý plod rozrezať a skontrolovať pohľadom aj vnútri. Potom je potrebné ešte k plodu privoňať, pretože sa často stáva, že napadnutie nie je okom viditeľné.