jablko Golden Delicious
Jablká sú zdrojom vitamínov (najmä C, E alebo PP), minerálnych látok (napr. Draslíka, fosforu, vápnika či horčíka) a vlákniny (obsahujú vlákninu rozpustnú i nerozpustnú). Z hlavných živín sú najviac zastúpené sacharidy.
Jablká obsahujú antioxidanty, ktoré chránia naše bunky pred rakovinou a majú vplyv na obranyschopnosť organizmu. Rozpustná vláknina má schopnosť vstrebávať vodu a ľahšie napučí, čím napomáha správnej črevnej peristaltike. Táto látka tiež zmäkčuje stolicu (čím prispieva k odstráneniu zápchy), reguluje trávenie aj vstrebávanie sacharidov a tukov a zväčšením obsahu v hrubom čreve riedi obsah toxických látok v ňom obsiahnutých. Nerozpustná (hrubá) vláknina je prevenciou črevných ťažkostí, rakoviny čriev, zmierňuje hemoroidy, zaisťuje väčší pocit sýtosti a pomáha z tela odvádzať nežiaduce látky (cholesterol, žlčové kyseliny či karcinogénny - teda rakovinotvorné látky).
V teplých oblastiach sa táto odroda zberá koncom septembra, zo stredných polôh až v druhej polovici októbra. Konzumnej zrelosti dosahuje v novembri a vydrží do marca až apríla. Počas skladovania vyžaduje vlhké prostredie, inak silne vädne.