hrušky
Hrušky obsahujú veľa vody. Ďalej obsahujú kyselinu listovú, vitamín A, C, B, zinok, draslík, vápnik, železo, jód, fosfor a horčík. Hrušky sú bohaté na sacharidy (vyskytujú sa najmä vo forme fruktózy). Obsah bielkovín a tuku je u týchto malvíc naopak nízky.
Odstraňujú zápchu a črevné problémy. Pri hnačke hrušky nekonzumujeme. Prečisťujú organizmus a posilňujú imunitný systém. Hrušky majú očistný a diuretický (močopudný) účinok na organizmus, a preto sa hodia pre ľudí, ktorých trápia opuchy. Podporujú aj funkciu obličiek (sú vhodné aj pri obličkovom zlyhávaní, ktoré je spôsobené zápalom alebo nefrózou). Plody pôsobia tiež protizápalovo, pretože obsahujú taníny.
Hrušky neskladujeme dlho, počas skladovania strácajú dôležité vitamíny. Ak máte problémy s trávením po konzumácii hrušiek, môžete ich ošúpať alebo krátko povariť vo vode. Ošúpaním síce strácajú diuretický účinok a množstvo cenných látok, ale váš tráviaci trakt nebude zaťažený. Zrelé a mäkké hrušky sú ľahšie stráviteľné. Ak máte možnosť, dajte prednosť tuzemskému ovociu (farmárske trhy alebo predajne a i.) pred výstavnými hruškami z dovozu. Ovocie z cudziny často obsahuje množstvo nežiadúcich látok.