hovädzie mäso varené
Hovädzie mäso je zdrojom bielkovín (18-23%), radu minerálnych látok, ale aj vitamínov (najmä vitamíny skupiny B). Z minerálnych látok je dôležitý najmä obsah hemového železa, ktoré je najlepšie vstrebateľnú formou tohto minerálu.
Najmä tučnejšie hovädzie mäso je bohatým zdrojom nežiaducich nasýtených mastných kyselín, ktoré sú rizikové pre rozvoj kardiovaskulárnych ochorení. Na druhú stranu sa v tuku hovädzieho mäsa vyskytuje aj konjugovaná kyselina linolenová (CLA), ktorá zvyšuje imunitu organizmu, znižuje riziko vzniku nádorových ochorení, pomáha redukovať nadmerné zásoby tuku v tele, pôsobí pozitívne pri budovaní svalovej hmoty, normalizuje metabolizmus glukózy a znižuje hladinu triacylglycerolov a cholesterolu v krvi. Varené hovädzie mäso je určite možné odporučiť pre zaradenie do zdravého jedálnička. Svoje miesto nájde aj v jedálničku osôb s nadváhou. V oboch prípadoch je vhodnejšie mäso z menej tučné časti zvieraťa (roštenec, sviečková, hovädzie zadné).
Kvalitné hovädzie mäso spravidla zoženiete u mäsiara alebo v predajniach s bio produktmi. Mäso v bio kvalite však býva drahšie.