horčica plnotučná
Základom plnotučnej horčice je horčičné semienko zmiešané s vodou. Ďalej sa pridáva cukor, ocot, soľ, korenie, konzervanty ai.
Zdravému človeku by konzumácia plnotučnej horčice v obvyklom množstve nemala uškodiť. Pozor si musia dávať najmä alergici. Horčičné semeno samotné je alergén a niektoré pridávané látky môžu byť tiež. Konzumácia horčice tiež nie je vhodná pre osoby so zápalom žalúdka. Horčičné semienka spôsobujú prekrvenie zažívacieho traktu, čím urýchľujú trávenie a látkovú výmenu. Ich konzumácia sa odporúča aj pri zlej funkcii čriev, nízke tvorbe žlče, ďalej pôsobí proti vysokému krvnému tlaku či kôrnatenie ciev. Placka z rozomleté horčice s múkou tíši reumatické bolesti.
Pri výbere horčice sledujte presné zloženie výrobku. Na trhu sú aj čisto prírodné produkty (zoženiete najmä v predajniach so zdravou výživou a bioprodukty), ktoré sa vyrába podľa tradičných receptúr. Tieto výrobky sa zaobídu bez nebezpečných éčok typu potravinárska žltá a iných, pre telo nevhodných látok.