Eidam, 45% t. v s.
Ide o syr obsahujúci 45% tuku v sušine. Je zdrojom plnohodnotných živočíšnych bielkovín a peptidov obsahujúcich esenciálne aminokyseliny. Tuk je obsiahnutý v dobre stráviteľnej forme. Dodáva do tela aj ďalšie cenné látky, ako napríklad vápnik, fosfor, horčík, sodík, draslík, či vitamíny A, D, E alebo B. Výhodou je aj nízky glykemický index a dlhší pocit zasýtenia.
Syry sú zdravé predovšetkým pre naše kosti, zuby a nechty, čo je dané najmä prítomnosťou vápníku.Mléčné bielkoviny zo syra majú antitrombotické a antihypertenzné účinky. Majú dobrý vplyv aj na obranyschopnosť organizmu a stres. Treba však dávať pozor na množstvo prítomného sodíka, ktorý je pre náš organizmus naopak záťažou (väčšinou ho prijímame viac, než sa odporúča - niekedy aj niekoľkonásobne). Vysoké množstvo sodíka v strave prispieva k zvyšovaniu krvného tlaku, zadržiavanie prebytočnej vody v tele a môže spôsobovať aj 'pomarančovú kožu' (tzv. Celulitídu).
Vysychanie syra zabránime jeho zabalením do vlhkej utierky. Syr potom uložíme do chladničky. K uloženie je tiež vhodný vlhký pivnica. Ak držíte redukčnú diétu, vyberajte radšej Eidam, ktorý má tučnosť do tridsiatich percent tuku v sušine. Na trhu nájdete aj eidam dvadsaťpercentný, ale ten niektorým ľuďom nemusí chutiť.