cukor práškový
Cukor múčka sa vyrába z cukrovej repy a jedná sa o cukor jednoduchý (opakom sú cukry zložené).
Jednoduché cukry (sacharóza, glukóza, fruktóza, laktóza, maltóza) sú okamžitým zdrojom energie. Pre biely cukor (sacharózy) sa ale bohužiaľ jedná o energiu pochádzajúce z prázdnych kalórií (biely cukor nám nedodá žiadne kvalitné živiny). Ak energiu prijímanú v cukre nevyužijeme, ukladá sa forme tuku v našom organizme. Väčšie množstvo jednoduchých cukrov navyše rozbúri hladinu inzulínu a krvného cukru, pretože rýchlo prestúpi z čreva do krvi, čím prudko vzrastie hladina cukru (glukózy) v krvi. To má za následok preťažovaniu pankreasu a pečene. Táto forma cukru svojím rýchlym spaľovaním postupne poškodzuje tiež všetky ostatné telesné orgány, obzvlášť zuby, kosti, kĺby, centrálnu nervovú sústavu, atď. Preto by sme mali klasický cukor konzumovať čo najmenej alebo ho celkom nahradiť. Nadbytok jednoduchých cukrov v strave ďalej spôsobuje podráždenosť, duševnú a citovú nevyrovnanosť, stavy úzkosti, strachu a depresie, nesústredenosť, vzdorovitosť, kŕče, poruchy trávenia, hyperaktivitu u detí, zvýšenú potrebu vitamínov a minerálnych látok.
Nezabúdajte na to, že jednoduchý cukor prijímate aj v potravinách, v ktorých by ste jeho prítomnosť nečakali alebo si ju neuvedomujete (cukor obsahujú údeniny, majonézy, kečupy, konzervy, cereálie, ochutené mliečne výrobky, a i.). Najväčším zdrojom cukrov sú však nealkoholické sýtené nápoje, ktorých spotreba je u nás značná. Cukor nahraďte nekalorickými prírodnými sladidlami (napr. Stevie). Nemáte-li problémy s hmotnosťou, môžete využiť tiež med, javorový sirup, datľový sirup a ďalšie prírodné produkty. Tie vám na rozdiel od bieleho cukru dodajú tiež minerálne látky, vitamíny a ďalšie cenné živiny. Okrem toho majú nižší glykemický index ako biely cukor.