chlieb ražný
Raž, ktorá predstavuje hlavnú zložku tohto chleba obsahuje asi 70 % sacharidov, 9-15 % bielkovín a 1,5 % tuku. Nájdeme v ňom aj vlákninu, vitamíny skupiny B a pestrú škálu minerálnych látok (draslík, fosfor, železo, síra, fluór a i.).
Ražná múka a výrobky z nej blahodarne pôsobia na činnosť čriev, pôsobia proti zápche, hemoroidom alebo nádorom. Taktiež je známy fakt, že konzumácia raže prospieva celému obehovému systému. Ražný chlieb je hutnejší a zasýti viac, ako chlieb pšeničný. Ocenia ho najmä ľudia so snahou o reguláciu telesnej hmotnosti.
Ak máte možnosť, vyberajte si radšej chlieb z celého zrna a kváskový (namiesto chleba, pri výrobe ktorého sa použilo droždie). Kvások je na rozdiel od droždia prirodzená substancia, ktorá v dôsledku svojho pôsobenia posilňuje imunitu. Ražný chlieb je trvanlivejší, než ako klasický chlieb. Vynikajúco chutí čerstvý i starší a jeho chuť sa mení v rôznych fázach skladovania. Nenechajte sa odradiť mierne kyslou chuťou ražného chleba. Ide o prirodzený jav a neznamená to, že je chlieb pokazený.