chlieb pšenično ražný
V pšenično-ražnom chlebe prevažuje vyšší podiel pšeničnej múky nad múkou ražnou. Pšenica je zdrojom vitamínov B 1, B 2, B 6 a PP a raž má významný obsah minerálnych látok. Obsahuje najmä vápnik, draslík a fosfor.
Pri snahe o dodržiavanie zásad správnej výživy je vhodnejšia konzumácia chleba s vyšším podielom raže (ražnopšeničný chlieb / ražný chlieb) alebo celozrnného chleba, ktorý obsahuje viac vlákniny a výživných látok. Pšeničnoražný chlieb však zdravému človeku nemôže uškodiť ani pri dennej konzumácii.
Upečte si vlastný chlieb a pridajte si do neho to, čo máte radi (vlašské alebo lieskové orechy, rôzne druhy semien, byliniek alebo sušené ovocie). Zvýšite tým nielen nutričnú hodnotu, ale každý upečený chlieb bude ináč chutiť. Chlieb sa môže i zmrazovať, pričom zmrazením chlieb na chuti nič nestratí. Z chlebu si môžete pripraviť chlebovú polievku alebo placky podobné zemiakovým, v ktorých sa namiesto zemiakov použije práve chlieb.