chlieb konzumný rascový krájaný
Konzumný chlieb si každá pekáreň pečie podľa vlastnej receptúry. Z tohto dôvodu sa nedá presne určiť zloženie. Vyrába sa prevažne zo žitnej a pšeničnej múky. Pridáva sa voda, jedlá soľ a kvások. Menej často sa pridávajú i semienka - napríklad sezamové.
Konzumácia chleba pozitívne ovplyvňuje funkcie tráviaceho systému. Pri kúpe konzumného chleba dbajme na to, aby sme vybrali ten, ktorý má vyšší podiel žitnej múky. Táto múka sa považuje za zdravšiu. Vo všeobecnosti sa odporúča striedať jednotlivé druhy chlebov, aby sme telu zabezpečili pestrosť. Okrem chleba zaraďujeme do jedálnička aj iné druhy pečiva.
Chlieb si môžeme pripraviť z predpripravených zmesí, alebo podľa vlastnej fantázie. Počas pečenia je vhodné chlieb priebežne potierať vodou. Ak ho potrieme vodou ešte počas kysnutia, alebo tesne po dopečení, zabránime tým popraskaniu kôrky.